Bezoekers

006341
Bezoekers vandaag : 384
Gisteren : 502

Italië wil uitzondering verbod verbrandingsmotoren voor sportwagens

Het plan van de EU om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden valt niet goed in Italië. De Italiaanse minister van de milieu wil graag een uitzondering maken voor merken als Ferrari, Maserati en Lamborghini. Porsche is echter tegen uitzonderingen, zo meldt Auto Motor & Sport.

Volgens de Italiaanse minister van Milieu, Roberto Cingolani, voert de regering van Mario Draghi momenteel besprekingen met de Europese Unie om fabrikanten van sportauto’s te beschermen tegen het verbod op verbrandingsmotoren. In principe steunen de Italianen het EU-plan, maar de sportautosector is ‘een niche’, zo zei Cingolani tegen persbureau Bloomberg.

Hij zei dat er besprekingen met de EU-Commissie gaande zijn over de toepassing van de nieuwe regels op voor autofabrikant die alleen in de topklasse vertegenwoordigd en die die veel minder voertuigen verkopen dan de gewone fabrikanten. Deze verkoopcijfers vertegenwoordigen slechts een fractie van de totale markt. Zo verkocht Ferrari in 2020 ongeveer 9.100 auto’s, terwijl Lamborghini er ongeveer 7.400 verkocht, zo zei de milieuminister, die voor zijn ministerspost trouwens nog bij Ferrari in dienst was.

Steun

Italië staat overigens niet alleen met het verzoek om vrijstelling. Frankrijk wil bijvoorbeeld hybride voertuigen ook na 2035 nog kunnen aanbieden. De voorzitter van de Vereniging van Europese automobielfabrikanten en CEO van BMW, Oliver Zipse, verklaarde steun aan de Italiaanse inspanningen voor een uitzonderingspositie. “Voor zeer kleine fabrikanten die nauwelijks een rol spelen in het totale emissieplaatje, zijn er goede argumenten om deze vrijstellingen te overwegen.” 

Porsche-topman Oliver Blume is het daar niet mee eens en beschouwt eventuele uitzonderingen voor kleine sportwagenfabrikanten als een vergissing. “Elektrische sportwagens zullen in het komende decennium onverslaanbaar zijn”, zo zie hij tegen Bloomberg en weer de verdiensten van verbrandingsmotoren in sportwagens van de hand. “Het terugdringen van de CO2-uitstoot is een wereldwijde kwestie en iedereen moet zijn steentje bijdragen.”

Voordat de EU-plannen voor een verbod op verbrandingsmotoren werkelijkheid worden, moeten de lidstaten zich er nog over uitspreken. Er zullen veel wijzigingsvoorstellen volgen en het hele goedkeuringsproces zal tot twee jaar gaan duren. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors