Bezoekers

034576
Bezoekers vandaag : 144
Gisteren : 425

Meer files in Nederland dan voor corona

De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar in alle hevigheid teruggekeerd. Dat meldt de ANWB Verkeersinformatie op basis van de filecijfers over het eerste kwartaal van 2023. Er zijn zelfs meer files dan voor corona, want vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 nam het aantal opstoppingen met tien procent toe.

“Sinds de coronamaatregelen eind maart 2022 werden ingetrokken zien we de verkeersintensiteit op de vaderlandse wegen weer fors toenemen. Vooral tijdens de spitsuren zien we de dagelijkse files van enkele jaren geleden gewoon weer in alle ranglijsten terugkeren. Het is opvallend te noemen dat het zelfs veel drukker is, want we zien een behoorlijke stijging van het aantal opstoppingen met maar liefst tien procent”, stelt Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatie.

Groei wagenpark

“Het zal te maken hebben dat we langzaamaan allemaal weer terug zijn gekeerd op kantoor, maar tegelijkertijd zien we ook dat thuiswerken nog steeds gebeurt. Een andere belangrijke oorzaak is dat we het wagenpark hebben zien groeien met 470.000 auto’s, wat letterlijk en figuurlijk zijn sporen nalaat op de weg”, meent Broekhuis. “Volgens het CBS rijden er nu zo’n 8,9 miljoen personenauto’s in ons land. Tel daarbij het vrachtverkeer op en het is duidelijk dat dit consequenties heeft voor de doorstroming. Zeker als we gelijktijdig de weg op gaan.”

Verschillen per regio

De ANWB ziet ook dat de filecijfers over het eerste kwartaal regionaal flinke verschillen laten zien. Broekhuis: “Zo zijn ook in Noord-Holland de files helaas weer teruggekeerd. De afgelopen drie maanden groeide daar de filezwaarte zelfs met 20 procent in vergelijking met 2019. Afgelopen jaar ondervond men in deze provincie juist opvallend minder hinder van files. De drukste provincies blijven Zuid-Holland en Noord-Brabant.” 

Filezwaarte

De filezwaarte tijdens de ochtendspits groeide in het eerste kwartaal met 17 procent. De dinsdag en donderdag blijven verreweg de drukste dagen op de weg. “We zien het op die dagen alleen maar drukker worden, want in combinatie met slecht weer groeide de dinsdagochtendspits in het eerste kwartaal met bijna 50 procent en donderdag met ruim 20 procent. De filezwaarte op maandagochtend nam daarentegen af met 14 procent en de drukte tijdens de vrijdagochtendspits met zelfs 30 procent”, aldus Broekhuis.

Records aan filelengte

De plaatsen waar we bumper aan bumper rijden zijn vrijwel onveranderd gebleven. Opvallend blijft wel de enorme opmars van de A12 van de Duitse grens richting Arnhem bij Duiven. De filezwaarte bij dit knelpunt groeide met ruim 50 procent in vergelijking met deze periode in 2019. 

Het jaar 2023 breekt ook al  records, want mede vanwege slecht weer met sneeuw en regen in de maand maart waren er op 7 en 14 maart files met een recordlengte van respectievelijk 1.093 kilometer en 1.102 kilometer. Naar verwachting zal deze trend doorzetten, want volgens Broekhuis wijst niets erop dat het minder druk gaat worden. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors