Bezoekers

003142
Bezoekers vandaag : 348
Gisteren : 474

Waalse milieuzone gaat voorlopig niet door

Wallonië kan nog geen milieuzone invoeren voor het hele gewest. Het decreet betreffende de bestrijding van luchtvervuiling, zoals het officieel heet, werd weliswaar al in 2019 in het Belgische Staatsblad gepubliceerd, maar er zijn nog altijd geen uitvoeringsbesluiten genomen die de uitvoering van het decreet mogelijk maken. En daarom kan de milieuzone niet op 1 januari 2023 worden ingevoerd. Wanneer het wel kan is nog zeer onduidelijk.

Dat meldt de BEHVA (Belgian Historic Vehicle Association), de Belgische belangenbehartiger voor bezitters van oldtimers. De Waalse regering heeft het AWAC (Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat) gevraagd een voorstel voor uitvoeringsbesluiten op te stellen, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Het opstellen van de tekst is bijzonder ingewikkeld, volgens de BEHVA zelfs onmogelijk. 

Vage criteria

Dat is onder meer te danken aan het feit dat de criteria vaak erg vaag zijn. Zo wilde de Waalse regering een uitzonderingspositie voor oldtimers die ouder zijn dan 40 jaar. Maar de Europese norm voor een oldtimer is 30 jaar en dat is ook bekrachtigd door de Belgische Raad van State op 1 februari van dit jaar. Daarop heeft de Waalse regering nog altijd niet gereageerd. 

Een andere vaag en moeilijk te controleren criterium betreft de vrijstellingen voor de meest vervuilende auto’s. Die zouden 3.000 kilometer per jaar mogen rijden in Wallonië, maar controle daarop is gecompliceerd. Voor vervuilende oude auto’s is in België vaak geen jaarlijkse technische controle en camera’s kunnen geen afgelegde kilometers registreren. De vraag is daarnaast of afgelegde kilometers buiten de Waalse milieuzone meetellen en hoe buitenlandse, Vlaamse en Brusselse toeristen moeten worden behandeld. 

Er zijn dus nog veel problemen op te lossen rond de invoering van de Waalse milieuzone. En het is buitengewoon onwaarschijnlijk dat dat voor 1 januari gaat lukken en misschien lukt het met de huidige opzet wel helemaal nooit. De BEHVA maakt zich in elk geval nog geen zorgen over de toekomst van de oldtimers en Nederlanders die een ritje willen maken met een klassieker of youngtimer in de Ardennen, kunnen dit voorlopig ook gewoon blijven doen. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors