Bezoekers

034545
Bezoekers vandaag : 113
Gisteren : 425

Motie afschaffen MRB-vrijstelling voor oldtimers verworpen

Mede dankzij adequaat gezamenlijk optreden van de ANWB, BOVAG, FEHAC en KNAC is deze week voorkomen dat de MRB-vrijstelling (motorrijtuigenbelasting) voor oldtimers (auto’s ouder dan 40 jaar) per 1 januari 2023 zou komen te vervallen. Bij de stemming hierover in de Tweede Kamer bleek voor afschaffing van de vrijstelling MRB geen meerderheid te vinden. In een brief aan alle Tweede Kamerleden stelden ANWB, BOVAG, FEHAC en KNAC voor om de motie niet aan te nemen en alles bij het oude te laten. De meest belangwekkende passages uit de brief vindt u hieronder.

Geachte Kamerleden,

In 2012-2013 leidde een vergelijkbaar voorstel tot algehele afschaffing van de vrijstelling van MRB voor mobiel erfgoed (‘oldtimers’) tot veel maatschappelijke onrust. De huidige MRB-vrijstelling voor oldtimers is dan ook zeer zorgvuldig tot stand gekomen.

Daarom geven wij u het volgende in overweging:

1. Consistent autofiscaal beleid is van groot belang. Op dit moment werken we op autofiscaal gebied toe naar een systeem van Betalen naar Gebruik. Ook is de Belastingdienst niet gebaat bij het doorvoeren van een nieuwe wijzing op autofiscaal gebied, dat zal ten koste gaan van de capaciteit op andere punten.

2. Met mobiel erfgoed (‘oldtimers’, wegvoertuigen >40 jaar) wordt erg weinig gereden: gemiddeld nog geen 1.500 kilometer per jaar (*) met weinig schade aan milieu en wegen.

3. De afschaffing van de vrijstelling van auto’s >25 jaar in 2013 had zowel voor individuele eigenaren als ook voor autoclubs grote gevolgen. Veel auto’s verdwenen naar het buitenland en de markt kromp met circa 30%. Diverse autoclubs zagen hun ledenaantallen dalen.

4. Doordat de markt kromp werd de hele keten geraakt. De verkopen zakten in: autobladen zagen hun oplages dalen en restauratiebedrijven werden getroffen (of gingen zelfs failliet). Ook de opbrengsten uit de assurantiebelasting gingen omlaag.

5. De inkomsten die door de overheid werden verwacht bij het ophogen van de leeftijd van 25 jaar naar 40 jaar werden dan ook lang niet gehaald, hetgeen door de branche al voorspeld was.

6. Inmiddels is mobiel erfgoed onder de erfgoedwet gebracht. Het aanscherpen van de vrijstelling zou een aantasting van ons nationale erfgoed zijn.

Kortom, wij pleiten met klem voor handhaving van de huidige regeling.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors