Nieuwe BMW Art Car ontworpen door Jeff Koons

Art Cars, door kunstenaars beschilderde auto’s, gaan bij BMW terug tot 1975. Het nieuwste exemplaar is de M850i xDrive Gran Coupé, waarvan het lakwerk is ontworpen door Jeff Koons. De kunstenaar zal de auto zelf in gebruik nemen, maar er worden er ook 99 gebouwd voor klanten. De officiële onthulling van de ‘The 8 x Jeff Koons’ is op de kunstbeurs Frieze Los Angeles. 

Koon vindt zijn uitvoering van de BMW 8 Serie sportief en flitsend, maar ook minimalistisch en conceptueel. “Ik kan niet wachten om erin te rijden, en ik hoop dat de mensen net zo van de Gran Coupé zullen genieten als ik. Op de auto worden de lijnen groter op hun weg van de motorkap naar de kofferbak, waardoor een gevoel van voorwaartse beweging ontstaat, net zoals de ‘POP!’- en de ‘vapor thrust’-designelementen dat doen. De blauwe kleur doet denken aan de uitgestrektheid van de ruimte en ik hou van het idee dat de auto een wereldauto is. Waar het om gaat is hoe we ons tot elkaar verhouden en ons bewust zijn van alles wat ons omringt. Voor de bestuurder en alle passagiers is er een verhoogde staat van plezier. Dit is wat mijn auto te bieden heeft.”

200 uur lakwerk

Het expressieve en opvallende design combineert elf verschillende exterieurkleuren, variërend van blauw tot zilver en van geel tot zwart. Per week worden slechts twee auto’s gespoten. Alleen al aan het lakwerk aan de buitenkant wordt door zeer gespecialiseerde vakmensen in de BMW-fabrieken in Dingolfing en Landshut meer dan 200 uur handwerk besteed, waarbij de kleurstalen vaak met loepbrillen worden aangebracht.

Elk voertuig wordt geleverd met een door Jeff Koons gesigneerd certificaat in groot formaat, dat naast de handtekening van Oliver Zipse ook het individuele voertuigidentificatienummer van het betreffende voertuig bevat. De kunstenaar ontwierp ook het stofomslag van het Driver’s Manual. Een andere handtekening van de kunstenaar is in het bekerhouderpaneel aangebracht. Koons koos bewust voor het Beierse blauw van het BMW logo.

Sinds 1975 

Het initiatief voor de eerste Art Car werd genomen door de Franse autocoureur en kunstliefhebber Hervé Poulain en uitgevoerd in samenwerking met de oprichter van BMW Motorsport Jochen Neerpasch. De eerste BMW Art Car ontstond toen beiden Alexander Calder vroegen om Poulain’s BMW raceauto te ontwerpen in 1975. Sindsdien hebben 19 kunstenaars uit de hele wereld BMW auto’s van hun tijd gemaakt. De BMW Art Cars van onder andere Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei en John Baldessari zijn allemaal geïnspireerd door ontwikkelingen in kunst, design en technologie. Jeff Koons ontwierp in 2010 de 17e BMW Art Car, de BMW M3 GT2, die ook meedeed aan de 24 uur van Le Mans.

 

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors