Nieuwe techniek van CATL maakt accu’s half zo zwaar

De Chinese accufabrikant CATL heeft een accu aangekondigd met de dubbele energiedichtheid. De accu zou 500 Wh per kilogram bieden, waarmee het gewicht van een accu met dezelfde hoeveelheid energie dus wordt gehalveerd. Nog dit jaar moet de productie beginnen en de accu zou zelfs geschikt zijn voor de luchtvaart. 

CATL is de grootste acculeverancier ter wereld en het bedrijf voorziet een derde van alle nieuwe elektrische auto’s van een accu. De nieuwe accutechniek die nu is gepresenteerd gebruikt volgens CATL ‘biomimetische elektrolyten’ die in samengeperste toestand worden gebruikt. Dat zorgt voor een supergeleidende structuur die de migratie tussen de elektroden veel efficiënter maakt. 

De nieuwe accucellen hebben een energiedichtheid van 500 Wh per kilogram, het dubbele van de beste accucellen die nu op de markt zijn. Daarmee zou het mogelijk zijn om een 50 kWh accu te maken die slechts 100 kilogram weegt. Vanwege het veel lagere gewicht zijn de nieuwe accucellen niet alleen geschikt voor auto’s, maar ook voor andere toepassingen zoals vrachtauto’s, schepen en vliegtuigen. 

CATL werkt niet alleen aan betere accucellen, maar ook aan veel goedkopere. Met behulp van natriumtechnologie zou de prijs volgens de accufabrikant rond de 30 dollar per kilowattuur uitkomen, een derde van de prijs van lithium-ion accu’s. Deze accucellen zijn echter wel veel groter.  

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors