Polestar neemt oude Saab-fabriek over

Bijna 11,5 jaar na het faillissement van Saab wordt de fabriek in Trollhättan in gebruik genomen door Polestar. Het Zweedse merk (behorend tot de Geely Group) wil er een ontwikkelingscentrum vestigen om zo de Europese capaciteit te vergroten. Het is nog niet zeker of er ook auto’s zullen worden geproduceerd, zo meldt Automobilwoche.

Polestar zal een gebouw van 15.000 vierkante meter huren van de stad Trollhättan om daar ontwikkelings- en testactiviteiten uit te voeren. Met name de aandrijflijn voor de komende Polestar 5 zal daar verder worden ontwikkeld en getest. De marktintroductie daarvan is gepland voor 2024. Momenteel werken er 800 mensen aan de ontwikkeling van Polestar-modellen in Göteborg.

De vorige eigenaar van de Saab-fabriek, NEVS bleek vorig jaar niet voldoende liquide middelen te hebben en legde in april 2022 de fabriek in april voor onbepaalde tijd stil. Bijna alle werknemers werden toen ontslagen. 

De stad Trollhättan en zijn gemeentelijk vastgoedbedrijf Kraftstaden hebben sindsdien plannen aangekondigd om het vastgoed en de grond van NEVS te kopen. De eerste huurder zal nu Polestar zijn.

Of er ook auto’s uit de fabriek in Trollhättan zullen rollen is onzeker. Tot nu toe werden Polestar-modellen uitsluitend in China gebouwd, maar het merk heeft zijn hoofdkantoor bij Volvo Cars in Göteborg. Het productgamma groeit de komende jaren, in 2022 leverde de fabrikant wereldwijd ruim 51.000 voertuigen af, maar dat is lang niet genoeg om de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan goed te benutten. Maar er is een combinatie denkbaar met andere merken van de Geely Grouop, zoals Zeekr en Geely’s nieuw premiummerk Geometry.

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors