Bezoekers

034569
Bezoekers vandaag : 137
Gisteren : 425

Occasionimport naar hoogste niveau ooit

De import van gebruikte auto’s heeft in de eerste maand van dit jaar het hoogste niveau ooit bereikt. Het ging om 18.441 auto’s en dat is tien procent meer dan in januari 2017.

Uit cijfers van de BOVAG en RDC blijkt dat de groei van de import van gebruikte auto’s voornamelijk voor rekening komt van de Nederlandse particuliere kopers, die op zoek zijn naar betaalbare middenklasse auto’s tussen 4 en 9 jaar oud. Deze auto’s zijn onvoldoende voorhanden in eigen land omdat de verkopen van nieuwe auto’s al jaren achterblijven. De laatste tien jaar worden er per jaar gemiddeld 30.000 auto’s minder verkocht dan in de tien jaar ervoor, zo concluderen de branche-organisaties.

Daarnaast zijn er als gevolg van de economische crisis en door fiscale stimuleringen voor zakelijke rijders de afgelopen jaren veel auto’s op de markt gekomen waarin de particulier voor zijn tweedehands aankoop geen interesse heeft. De belastingvoordelen van weleer op hybrides en zuinige diesels gelden immers niet (meer) voor de particulier. Daarom worden deze auto’s grotendeels met hoge kilometerstanden geëxporteerd. De grootste vraag op de binnenlandse occasionmarkt gaat uit naar compacte en middenklasse benzineauto’s met lage kilometerstanden. Door gebruikte auto’s uit andere Europese landen te importeren kan de Nederlandse autobranche aan de behoefte van de consument blijven voldoen.

Tot 2014 werden in de maand januari jarenlang steevast tussen de 5.000 en 7.000 occasions geïmporteerd. Een jaar geleden was dat al 16.824 en dit jaar dus nog eens tien procent meer. Veruit de populairste tweedehands auto’s om te importeren waren afgelopen maand de Volkswagens Golf en Polo met respectievelijk 866 en 719 stuks, gevolgd door de Renault Captur (392 exemplaren), Opel Corsa (326) en Renault Clio (324). Het gros van de 20 meest geïmporteerde occasions bestaat uit modellen uit het compacte en middenklasse-segment. In heel 2017 betrof 6 procent van het importvolume auto’s van jonger dan 1 jaar (12.979 voertuigen), terwijl ruim 37 procent (77.679 auto’s) tussen de 4 en 9 jaar oud was.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors