RAI Vereniging wil beperking import occasions

De RAI Verenging wil de groeiende import van occasions beperken omdat die de klimaatambities van het kabinet bedreigen. De branchevereniging pleit daarom voor het afschaffen van de op de CO2-uitstoot gebaseerde aanschafbelasting (BPM), zo meldt Automotive Managament.

Volgens de RAI Vereniging stoot een jong gebruikte importauto gemiddeld zo’n twaalf procent meer CO2 uit dan een nieuwe auto. “Beperk de import door de binnenlandse verkoop van nieuwe schone, zuinige auto’s te stimuleren via afschaffing van de BPM”, adviseert RAI-voorzitter Steven Van Eijck. De groeiende import van occasions uit het buitenland is de RAI Vereniging al enige tijd een doorn in het oog. Want voor elke geïmporteerde jonge occasion loopt een auto-importeur (die zijn aangesloten bij de RAI Vereniging), een nieuwverkoop mis. Vorig jaar steeg de import van occasions uit het buitenland naar 209.337 auto’s en dat is bijna de helft van de verkoop van nieuwe auto’s in ons land.

De RAI Vereniging denkt dat er een lagere CO2-uitstoot kan worden verwezenlijkt als de koop van nieuwe auto’s aantrekkelijker wordt gemaakt. De branchevereniging gaat daarbij wellicht voorbij aan het feit dat de fiscale stimulering van zeer zuinige auto’s van de afgelopen jaren voor een aanbod aan occasions in ons land heeft gezorgd dat niet past bij de behoefte van de veelal particuliere koper. De RAI Vereniging vreest verder dat nieuwe auto’s als gevolg van de WLTP – de nieuwe, meer realistische uitstootnorm – nog duurder worden en er dan een kopersstaking ontstaat.

Volgens Das Import, een bedrijf dat de import van buitenlandse occasions in ons land begeleidt, zal de afschaffing van de BPM een tegengesteld effect hebben op de CO2-uitstoot. Het Duitse aanbod van zeer jonge auto’s met relatief hoge afschrijvingen blijft interessant voor de Nederlandse markt. Die auto’s zijn per saldo 35 tot 40 procent goedkoper dan de Nederlandse nieuwprijs, ook na het betalen van de importkosten en de BPM. Als de rest-BPM verdwijnt door het afschaffen van de BPM, dan worden deze occasions nog interessanter, zo meldt Das Import.

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors