Bezoekers

025595
Bezoekers vandaag : 320
Gisteren : 543

Rijdende iPads

De verzekeringspremies voor moderne personenauto’s gaan komende tijd fors omhoog. En daar zijn zeker drie oorzaken voor te noemen. Ten eerste maken veel verzekeraars al jaren verlies op hun autoportefeuille en zijn hiervoor door de toezichthouders (AFM en DNB) op de vingers getikt. Ten tweede was er in 2015 een stijging van 10 procent van het aantal ongelukken met personenauto’s ten opzichte van het jaar daarvoor. En die stijging lijkt zich door te zetten. Waarschijnlijk door een combinatie van toenemende verkeersdrukte als gevolg van de aantrekkende economie en het al rijdend gebruik maken van smartphones.

Er is een verschuiving gaande van telefoneren naar het versturen van berichten via onder meer WhatsApp. Dus ook achter het stuur. Je concentratie tijdens het rijdend telefoneren is al een stuk minder, maar je hebt in elk geval je ogen nog op de weg gericht en beide handen aan het stuur. Bij het onderweg berichten uitwisselen is dat niet het geval, met meer aanrijdingen tot gevolg.

Verder zijn moderne auto’s tegenwoordig net rijdende iPads. Ze worden steeds complexer, wat het gemiddelde schadebedrag omhoog stuwt. Een achterbumper met camera’s en sensoren repareren is een stuk duurder dan een kale bumper van vroegere auto’s. De hoop dat het in 2016 allemaal beter zou worden, werd kort voor de zomervakantie de grond in geboord door flinke storm- en hagelschades. Premiestijgingen van 20 tot 30 procent zullen dan ook geen uitzondering zijn. Het tv-programma AVROTROS Radar hield het onlangs op een gemiddelde premiestijging van 17 procent.

Ook bij de KNAC zullen de premies voor het verzekeren van moderne auto’s stijgen, zij het met gemiddeld 5,6 procent. Dat valt, relatief gezien, dus best mee. Daarbij komt nog wel dat de rechtsbijstandverzekering vanaf komend jaar niet meer gratis zal zijn. Dit kon tot voor kort als gevolg van de goede resultaten op W.A.- en (beperkt) cascoverzekeringen, maar daar is nu dus geen sprake meer van. Wel heeft de KNAC een ledenkorting van 10 procent op het basistarief kunnen bedingen, waardoor de premie voor rechtsbijstand net iets boven de 37 euro uitkomt. Ik wil daarbij direct de opmerking maken dat dit de eerste verhoging van de risicopremie wordt sinds 2007. De afgelopen jaren zijn onze premies wel gestegen, maar dit was het gevolg van de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21%. Daarnaast kunt u zelf bepalen of u wel of geen rechtsbijstanddekking wenst.

Als gevolg van dit alles verwacht ik dat de concurrentiepositie van onze KNAC autopolis de komende tijd toch zal verbeteren. Bijna alle verzekeraars verhogen met een hoger percentage. Wanneer u uw moderne auto voor dagelijks gebruik nog niet via de KNAC verzekerd heeft, adviseer ik u de brief van uw huidige verzekeraar over de verlenging van uw autoverzekering rustig af te wachten en een vrijblijvende premie-offerte bij ons op te vragen. Grote kans dat we uw financiële leed voor een deel kunnen verzachten.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors