Bezoekers

008732
Bezoekers vandaag : 6
Gisteren : 1131

Stagnerende verkoop elektrische auto’s

De vraag naar nieuwe elektrische auto’s stagneert. Kopers zijn onzeker omdat er vanaf 2025 motorrijtuigenbelasting moet worden betaald voor elektrische auto’s die veel zwaarder zijn dan auto’s met benzinemotor. Bovendien nemen veel kopers een afwachtende houding vanwege recente prijsdalingen van EV’s. 

Het is in de statistieken nog niet te zien – die registreren immers alleen auto’s die op kenteken worden gezet – maar dealers schrijven een stuk minder orders voor nieuwe auto’s. Deels komt dat omdat elektrische auto’s minder aantrekkelijk worden. De aanschafsubsidie wordt elk jaar minder en de kosten gaan omhoog vanwege de gestegen prijzen voor elektriciteit en de aanstaande invoering van motorrijtuigenbelasting. Nu betalen eigenaren van een elektrische auto nog geen wegenbelasting, maar dat wordt met ingang van 2025 een kwarttarief en een jaar later een volledig tarief. Als dat tarief voor EV’s hetzelfde wordt als voor benzineauto’s dan worden bestuurders van elektrische auto’s extra gestraft, omdat deze auto’s in vergelijking met benzineauto’s 300 tot 600 kilogram zwaarder zijn. 

“Wat ons betreft is deze belastingmaatregel geen gelopen race. Er moet een gewichtscorrectie komen voor de motorrijtuigenbelasting, anders haken kopers af en halen we de klimaatdoelen niet”, zegt Paul de Waal van de Bovag in het AD.

Intussen leiden de tegenvallende verkopen tot het terugschroeven van de productiecapaciteit en prijsverlagingen. Bij Volkswagen wordt voor de tweede keer in enkelen maanden de productie in het Duitse Zwickau stilgelegd en ook in Emden staan de lopende banden tijdelijk stil. Tesla verlaagde onlangs de prijzen opnieuw. Een Model Y die twee jaar geleden 65.000 euro kostte, staat nu voor krap 45 mille in de prijslijst. Dat lijkt gunstig voor de consument, maar die wacht af of er nog een prijsverlaging komt. Bovendien zijn die prijsverlagingen slecht voor de ontwikkeling van de restwaarde van gebruikte auto’s. 

(Bronnen: AD, Autoweek)

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors