Steeds ouder wagenpark remt ‘vergroening’

Het aandeel van elektrische auto’s en (plug-in) hybrides neemt nog altijd toe in de EU, maar tegelijk wordt de ‘vergroening’ afgeremd door het steeds verder verouderende wagenpark. De ACEA (branchevereniging van Europese autofabrikanten), vindt dat Europese overheden meer moeten doen om automobilisten te laten overstappen op schonere en groenere voertuigen. 

Uit cijfers van de ACEA blijkt dat er nu 290 miljoen voertuigen op de Europese wegen rijden. De gemiddelde leeftijd van personenauto’s bedraagt 12,3 jaar, maar in sommige landen bedraagt de gemiddelde leeftijd zelfs 17 jaar zoals in Griekenland en Estland. Vrachtauto’s zijn gemiddeld nog ouder, want in de EU zijn die gemiddeld 13,9 jaar oud. Bussen en bestelbusjes zijn gemiddeld 12,5 jaar oud. Sinds 2108 is de gemiddelde leeftijd van alle voertuigtypen met een jaar gestegen.

Dat werkt volgens de ACEA tegen de inspanningen van de industrie om schonere en groenere voertuigen te ontwikkelen en produceren. Weliswaar maakten volledig elektrische auto’s bijna 15 procent van de totale autoverkopen uit, maar slechts 1,2 procent van het totale wagenpark in de EU is nu volledig elektrisch. Volgens de ACEA moeten er in de EU maatregelen worden genomen om de vergroening te versnellen. De oplaadinfrastructuur moet worden verbeterd en er moeten aankoopsubsidies en belastingvoordelen komen om de vraag naar elektrische auto’s te stimuleren en voertuigen op de Europese wegen aan te vullen met de schoonste en groenste modellen.

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors