Bezoekers

003100
Bezoekers vandaag : 306
Gisteren : 474

Strengere regels voor nieuw digitaal EU-rijbewijs

De Europese Unie werkt aan een nieuwe richtlijn voor het rijbewijs die in 2024 van kracht moet worden. Volgens de jongste voorstellen zou er een extra rijtest moeten komen voor het rijden met zware SUV’s boven de 1.800 kilogram en een nachtrijverbod voor beginnende bestuurders. Dat meldt Auto Motor & Sport. 

Een eerste voorstel voor een nieuwe rijbewijsrichtlijn werd afgelopen voorjaar gedaan. Daarin was al sprake van strengere regels. Zo zou het rijbewijs automatisch moeten verlopen bij een leeftijd van 70 jaar in plaats van 75 jaar zoals nu het geval is. Het nieuwe rijbewijs wordt ook digitaal, zodat makkelijk kan worden gecontroleerd binnen heel de EU of een rijbewijs geldig is, en of een bestuurder eventueel rondrijdt terwijl hij een rijverbod heeft. Bovendien moet het digitale rijbewijs het veel makkelijker maken om een boete van een buitenlander te innen. 

B+-rijbewijs

In de jongste voorstellen staan volgens Auto Motor & Sport nieuwe eisen. Ze richten de pijlen onder meer op zware SUV’s boven de 1.800 kilogram. Dat idee komt van de Franse Europarlementariër Karima Delli (Groenen). Zij wil het B-rijbewijs beperken tot 1.800 kilogram en een B+-rijbewijs introduceren voor auto’s die zwaarder zijn dan 1.800 kilogram. Dat B+-rijbewijs zou dan pas vanaf 21 jaar kunnen worden behaald en alleen wanneer een bestuurder genoeg rijervaring heeft opgedaan met het B-rijbewijs. Hoe dat precies uitwerkt op elektrische auto’s die vanwege het gewicht van de accu al vrij snel boven dat gewicht uitkomen is nog niet duidelijk. Bovendien zijn de meest populaire SUV’s lichter dan 1.800 kilogram. Het lijkt er sterk op dat Karima Delli gewoon een hekel heeft aan SUV’s. 

Daarnaast zouden in de voorstellen beperkingen worden opgenomen voor beginnende bestuurders, zoals een nachtrijverbod. Voordat nieuwe regels van kracht worden, moeten het parlement en de Europese verkeersministers zich daar nog over buigen. En daarna moeten de lidstaten afzonderlijk hun goedkeuring nog geven. Kortom: genoeg momenten om de ‘scherpe kantjes’ van deze plannen eraf te halen. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors