Succesvolle Oldebroek Revival herdenkt eerste autorace (met video)

10 september 2018

De ‘oerknal’ van het racen in Nederland is op prachtige wijze herdacht met de KNAC Oldebroek Revival. 80 jaar geleden was de Slag om Oldebroek de eerste autorace in ons land op het toen nog onverharde militaire terrein in Oldebroek. Een aantal vooroorlogse sportauto’s bracht afgelopen zaterdag een indrukwekkend eerbetoon aan die eerste race met een ‘regularity’ op een deel van het oorspronkelijke circuit.

Het bleek niet mogelijk om het hele 7,4 kilometer lange circuit te gebruiken, want dat voert over de hei en langs schietterreinen, maar niettemin was het een erg leuk  wedstrijd, waar aardig wat publiek op af kwam. En dat werd getrakteerd op unieke vooroorlogse sportauto’s van maken als Bugatti, Alfa Romeo, Alvis, Riley, Singer en Austin. Bijzonder was ook de deelname van een DKW van het zelfde type als er oorspronkelijk deelnam aan die eerste race. En hij werd gereden door de zoon van de berijder die er destijds mee reed, Herman Schippers.

De ‘regularity’, met drie stops ‘a cheval’ om de snelheid er een beetje uit te halen, ging over vier runs. En werd uiteindelijk gewonnen door Tom Gatsonides, zoon van de destijds ook aan de race deelnemende Maus Gatsonides. Tweede werd Ab van Egmond en de derde plaats was voor Ger Waltmans. Zij ontvingen uit handen van KNAC-directeur Peter Staal een prachtige oorkonde.
Kijk voor meer foto’s op de facebookpagina van de KNAC.


Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u