Bezoekers

006282
Bezoekers vandaag : 325
Gisteren : 502

Succesvolle partners

Terwijl de KNAC dit jaar stilstaat bij het 120-jarig bestaan, viert de ANWB het feit dat zij 135 jaar geleden werd opgericht. Hierbij horen natuurlijk onze welgemeende felicitaties aan het adres van de ANWB, die begon als fietsclub en zich in 1898 ontpopte tot toeristenclub.

Toeval of niet, in dat jaar werd ook de (later Koninklijke) Nederlandsche Automobiel Club opgericht. De lustra van KNAC en ANWB lopen dus gelijk op, net als trouwens die van de Rijwiel- en Auto-Industrie (RAI), die 125 jaar bestaat. Ook ten aanzien van de RAI passen dus hartelijke gelukswensen. Zowel met de ANWB als de RAI hebben we een lange en hechte relatie.

De samenwerking met de ANWB gaat echter verder dan een gedeeld verleden. Als club laten we immers sinds 1990 een groot deel van onze werkzaamheden uitvoeren door KNAC Services BV, waarvan de ANWB 100 procent aandeelhouder is. Om te begrijpen waarom dit zo is moeten we terug naar de jaren 80 van de vorige eeuw. Anders dan nu verkeerde de KNAC in zwaar weer. De ledenaantallen liepen terug, de KNAC antislip- en trainingscentra brachten steeds minder op en bovendien werd besloten om afscheid te nemen van een belangrijke inkomstenbron: de toekenning van racelicenties.

Een deel van onze toenmalige leden had onvoldoende vertrouwen in het voortbestaan van de KNAC en dus werd tijdens een roemruchte ledenvergadering besloten de racelicenties in een nieuwe organisatie onder te brengen: de ‘KNAC Nederlandsche Autosport Federatie’ (KNAF). Hierdoor bleef de KNAC in feite berooid achter, een bankroet dreigde.

Toenmalig ANWB-hoofddirecteur Paul Nouwen besloot daarop de KNAC te hulp te komen, waarmee voorkomen werd dat de club onderuitging. Los hiervan zorgde de aldus ontstane, innige samenwerking ervoor dat het dienstenpakket voor de leden van de KNAC stevig werd uitgebreid met de best denkbare pechhulp en verzekeringen, toegespitst op de behoeften van onze leden. Zo werd het de KNAC mogelijk gemaakt zich volledig te richten op een specifieke groep automobilisten: de ware autoliefhebber.

En zo kan de KNAC nu als stabiele en nog steeds groeiende club zijn 120-jarige bestaan vieren. Met dank aan de ANWB, maar zeker ook met dank aan ú, waarvoor we ons ook de komende 120 jaar graag blijven inzetten!

Wouter Kolff
Voorzitter

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors