Bezoekers

025609
Bezoekers vandaag : 334
Gisteren : 543

Wallonië wordt in 2025 toch een grote milieuzone

In het najaar van 2022 leken de plannen om van Wallonië vanaf 2023 een grote milieuzone te maken in de prullenmand te verdwijnen, maar het blijkt uiteindelijk alleen maar uitstel te zijn geweest. Per 1 januari 2025 zijn alle voertuigen die niet voldoen aan de Euro 4-emissienorm verboden in Wallonië.

Van uitstel is dus geen afstel gekomen, want een jaar na het ingaan van de Waalse milieuzone – per 1 januari 2026 – mogen ook auto’s die voldoen aan de Euro 4-norm  er niet meer in. Twee jaar later in 2028 worden Euro 5-diesels geweerd en in 2030 mogen ook Euro 6-diesels (behalve 6d-Temp en 6d) Wallonië niet meer in. 

Veel uitzonderingen

Het lijken zeer draconische maatregelen, maar de soep wordt minder heet gegeten dan hij wordt opgediend dankzij allerlei uitzonderingen. Zo zijn oldtimers en auto’s die minder dan 3.000 kilometer jaar afleggen vrijgesteld van het verbod. En ook hulpverleningsvoertuigen, politievoertuigen en voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van mensen met een handicap mogen gewoon blijven rijden in de milieuzone. Het is echter nog steeds onduidelijk hoe die 3.000 kilometer die je wel mag rijden gecontroleerd worden, en of het om 3.000 kilometer in de milieuzone gaat, of dat de kilometers buiten de milieuzone worden meegeteld. 

Verkiezingen

Er is daarnaast nog een voorbehoud te maken omdat de nieuwe regeling over de verkiezingen heen worden getild. Het huidige plan komt uit de koker van de Waalse minister van Milieu Céline Tellier van Ecolo. Als deze partij niet meer terugkeert in de Waalse regering na de verkiezingen in 2024, zou het hele plan alsnog van tafel kunnen gaan.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors