Bezoekers

025581
Bezoekers vandaag : 306
Gisteren : 543

Weerstand tegen verbod op verbrandingsmotor in 2035 neemt toe

De finale stemming over het verbod op de verbrandingsmotor in 2035 in de Europese Unie zou op 7 maart hebben plaatsgevonden, maar is uitgesteld vanwege de toenemende weerstand tegen de plannen. Na Duitsland en Italië, blijken ook Polen en Bulgarije niet zomaar te willen instemmen en Tsjechië wil zelfs een alliantie vormen tegen de plannen. 

De finale stemming over een voorstel dat door de Europese Commissie en het Europees Parlement al is goedgekeurd is doorgaans een formaliteit. Als minstens 15 landen voor stemmen en deze minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen, wordt een eerder al aangenomen wetsvoorstel ook werkelijkheid. 

Dat leek te gaan gebeuren met het wetsvoorstel om per 2035 geen verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren meer te toe te staan door autofabrikanten die meer dan duizend auto’s per jaar produceren. In de aanloop naar dit wetsvoorstel had de Duitse minister van Verkeer, Volker Wissing, al aangegeven dat hij tegelijk een voorstel wil om CO2-neutrale brandstoffen toe te laten. Deze zogenaamd e-fuels worden onder meer gemaakt met groene energie en CO2 en gelden daarom als CO2-neutraal. 

Op de stoel van de politiek

Maar de Europese Commissie en het parlement zien niets in deze brandstoffen en mikken uitsluitend op elektrische auto’s en waterstofauto’s met brandstofcel. Meerdere landen vinden dat de politiek niet op de stoel moet gaan zitten van de wetenschap en teveel in de richting van een bepaalde techniek stuurt. Momenteel is de vervaardiging van e-fuels zeer energie-intensief, kostbaar en dus weinig kansrijk, maar dat zou natuurlijk nog kunnen veranderen voor 2035. Daarom wil Volker Wissing dat de mogelijkheid voor e-fuels wordt opgenomen in de wet die het einde van de verbrandingsmotor regelt. 

De Italiaanse regering ziet ook niets in een verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor in Europa, en liet al eerder weten er niet mee in te stemmen. Daarnaast hebben Polen en Bulgarije nog bezwaren en Tsjechië zou zelfs een alliantie willen vormen tegen het verbod. Volgens persbureau Reuters plant het Tsjechische ministerie van transport voor 13 maart een vergadering met 13 ministers uit EU-landen om over deze kwestie te spreken. Naast de genoemde tegenstanders zouden daar ook Frankrijk, Spanje, Hongarije, Slowakije, Portugal, Roemenië, Slovenië en Finland voor zijn uitgenodigd. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors