Westerscheldetunnel wordt snel tolvrij

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om de Westerscheldetunnel zo snel mogelijk tolvrij te maken. De motie, ingediend door Caroline van der Plas (BBB) en Mahir Alkaya (SP), werd gesteund door alle partijen behalve de VVD, D66 en het CDA. Wanneer de tol precies verdwijnt staat nog niet vast.

Tol betalen voor passage van de Westerscheldetunnel is vooral veel Zeeuwen een doorn in het oog en al jaren wordt er onder meer door de Zeeuwse ‘Stichting Tunnel Tolvrij’ actie gevoerd tegen de tolheffing. Vorig jaar lukte het 50 Plus niet om een vergelijkbare motie door de Tweede Kamer te loodsen. 

Het tolvrij maken van de tunnel zou 450 miljoen euro kosten, zo werd vorig jaar becijferd. Maar naast de particuliere passant zou ook het bedrijfsleven er van kunnen profiteren. Volgens Omroep Zeeland kan het sommige transportbedrijven wel 25.000 euro per jaar schelen. En het zou gunstige milieu-effecten kunnen hebben omdat veel mensen nu omrijden via Antwerpen.

De 6,6 km lange Westerscheldetunnel werd in 2003 geopend en verbindt Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen met elkaar. Het is de langste tunnel van Nederland en de aanleg kostte 750 miljoen euro. Om door de tunnel te mogen moeten auto’s 5 euro betalen, vrachtauto’s en bussen 18,20 euro en vrachtauto’s langer dan 12 meter zijn 25 euro kwijt. Motorrijders moeten 2,50 euro betalen.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors