Bezoekers

003128
Bezoekers vandaag : 334
Gisteren : 474

Wetenschappers ontdekken grote hoeveelheid witte waterstof

waterstof

Wetenschappers op zoek naar fossiele brandstoffen hebben een grote voorraad witte waterstof gevonden in Noord-Frankrijk. Het zou gaan om in rotsformaties opgeslagen waterstof en er zou tussen de 6 en 250 miljoen ton waterstof aanwezig zijn. Dat meldt CNN.

Witte waterstof – ook wel ‘natuurlijke’ of ‘geologische’ waterstof genoemd – wordt van nature geproduceerd of is aanwezig in de aardkorst. De nu gevonden voorraad werd gevonden door Jacques Pironon en Phillipe De Donato, beiden onderzoeksdirecteur bij het Franse nationale centrum voor wetenschappelijk onderzoek. Zo onderzochten de hoeveelheid methaan in de ondergrond van het mijnbekken van Lotharingen met behulp van een nieuwe, speciale sonde waarmee gassen kunnen worden geanalyseerd die zijn opgeslagen in rotsformaties diep onder de grond.

Op een paar honderd meter lager vond de sonde lage concentraties waterstof, wat niet ongebruikelijk is bij een boorgat. Maar naarmate de sonde dieper ging nam de concentratie van waterstof toe. Op 1.100 meter diepte was het 14 procent op 1.250 meter was het 20 procent. Uit berekeningen van de twee wetenschappers zou blijken dat het mogelijk om het grootste reservoir van witte waterstof ooit gaat. 

Waterstof is meest voorkomende element

Waterstof wordt gezien als een schone brandstof omdat het bij verbranding alleen maar water produceert. Het is daardoor het zeer aantrekkelijk als potentiële schone energiebron voor de luchtvaart, de scheepvaart en energieverslindende industrieën zoals de staalproductie, die zulke grote hoeveelheden energie nodig hebben dat het bijna onmogelijk is om hierin te voorzien met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Waterstof is het meeste voorkomende chemische element, maar het bestaat meestal in een verbinding met andere moleculen. Momenteel wordt commerciële waterstof geproduceerd in een energie-intensief proces dat veel energie vraagt. De wijze van productie wordt aangeduid met kleuren. Grijze waterstof wordt gemaakt van methaangas, bruine waterstof van steenkool en blauwe waterstof is grijze waterstof waarvan de vervuilende stoffen worden afgevangen. 

Klimaatneutrale waterstof is groene waterstof, waarbij het uit water wordt afgesplitst met behulp van hernieuwbare energie. Maar daarbij gaat veel energie verloren, waardoor de kostprijs hoog is. Daarom is de belangstelling voor witte waterstof toegenomen. Wetenschappers dachten tot voor kort niet dat witte waterstof in grote hoeveelheden voorkwam, maar uit de jongste ontdekking blijkt dus het tegendeel. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors