Reparatie schade aan elektrische auto veel duurder

De kosten voor schadeherstel zijn bij een elektrische auto veel hoger dan bij conventionele auto met verbrandingsmotor of een hybride. Verzekeraars hebben kritiek op het feit dat fabrikanten van elektrische auto’s weinig prioriteit geven aan het makkelijk en betaalbaar repareren van schades. Dat meldt het Duitse vakblad Automobilwoche.

Om de kosten voor de productie van een elektrische te drukken, begon Tesla met het toepassen van zeer grote, uit een stuk vervaardigde (gegoten) carrosseriedelen. Bij de Model Y bestaat de gehele achterkant van de auto uit één gegoten deel in plaats van meerdere componenten. Inmiddels werken ook Ford, Volvo en Hyundai aan deze nieuwe techniek. 

Verzekeraars zijn echter erg kritisch op de toepassing van deze zeer grote carrosseriedelen. “Als zo’n groot gegoten carrosseriedeel bijvoorbeeld van de dorpel doorloopt tot in het spatbord en de achterkant, zal het bij kleinere, vaak voorkomende ongevallen beschadigd raken”, zo zegt Christian Sahr van verzekeraar Allianz. “Als het al mogelijk is om zo’n gegoten deel te repareren, dan is het zeer kostbaar en vervanging van zo’n groot carrosseriedeel is nog duurder en kan snel een ‘total loss’ betekenen. Daarnaast zijn de in de bodem geplaatste accupakketten kwetsbaar. Bij een kleine beschadiging aan de bodem schrijven autofabrikanten al voor dat het accupakket moeten worden vervangen en dat is enorm kostbaar.

Momenteel zijn reparaties aan elektrische auto’s zonder die grote delen al duurder. Het repareren van een schade is gemiddeld 35 procent duurder, zo becijferde een studie van het Duitse verbond van verzekeraars. Deels wordt dat gecompenseerd door de geringere kans op een ongeval met een elektrische auto door de lagere kilometrages en snelheden ervan. Maar het verbond verwacht in de toekomst meer schadegevallen aan elektrische auto’s. Als de reparaties duur blijven zal dat voor forse stijgingen van verzekeringspremies gaan zorgen. 

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors