Bezoekers

034587
Bezoekers vandaag : 155
Gisteren : 425

Schade met een buitenlander

autoschade

Ook tijdens mijn vakantie in het zuiden van Spanje ontkwam ik niet aan een gesprek over verzekeringen. Dit naar aanleiding van een flinke aanrijding tussen de auto van een Nederlandse toerist en die van een Spanjaard. Hoe nu verder?

Belangrijk is te weten of de auto ‘all risks’ verzekerd is of alleen W.A. Bij een ‘all risks’-dekking wordt de schade door uw verzekeraar vergoed en betaalt u hooguit, wanneer de schade niet kan worden verhaald op de tegenpartij, het afgesproken eigen risico en eventueel de extra verzekeringspremie van de terugval in bonuskorting.

Bij alleen een W.A.-dekking is het een heel ander verhaal. Dan moet de schade eerst verhaald worden op de buitenlandse tegenpartij. Er vanuit gaande dat de tegenpartij netjes verzekerd is, kunnen de aansprakelijkheidsstelling en claim gewoon in het Nederlands bij de vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar in Nederland worden ingediend.

Dat is wel zo prettig. Elke autoverzekeraar in de EU is verplicht in alle andere EU-landen een vertegenwoordiger te hebben. Op de website van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kunt u achterhalen wie die vertegenwoordiger is. De vertegenwoordiger zal namens de feitelijke verzekeraar alle benodigde informatie verzamelen om de claim te beoordelen.

Zo zal de vertegenwoordiger bij de verzekeraar die hij vertegenwoordigt om een bevestiging van dekking vragen. Ook de schademelding van de bestuurder van het voertuig met het buitenlandse kenteken wordt opgevraagd. Mochten er bijvoorbeeld politierapporten en getuigenverklaringen nodig zijn, dan gaat de vertegenwoordiger ook hier achteraan. In overleg met de verzekeraar wikkelt de vertegenwoordiger de schade vervolgens met u af.

Bij een aanrijding met een voertuig dat afkomstig is uit een land buiten de EU kunt u uw claim direct bij de betreffende buitenlandse verzekeraar indienen. Vaak volstaat dat u dit in de Engelse taal doet. Bij het eerder genoemde bureau kunt u ook terecht voor het achterhalen van het adres van de betreffende buitenlandse verzekeraar. Maar het is geen feest om dit allemaal zelf te moeten regelen als je alleen een W.A.-dekking hebt en ook geen rechtsbijstand. Bovendien moet je geen haast hebben: je bent zo een jaar verder voordat de schadevergoeding op je rekening wordt overgemaakt. ‘Mañana, mañana’ is helaas niet alleen in Spanje van toepassing…

Meteen na de aanrijding moet er een Europees schadeformulier worden ingevuld. Die formulieren zijn redelijk gestandaardiseerd, zodat u het formulier van de buitenlandse tegenpartij kunt invullen en op uw eigen formulier kunt meelezen wat er moet worden ingevuld. Beter is nog een viertalig schadeformulier aan te schaffen (verkrijgbaar in de KNAC webshop). En maak foto’s van de situatie!

Via het nummer op uw groene kaart moet de schade worden gemeld. Leden van de KNAC met buitenlanddekking adviseer ik éérst contact met de KNAC Breakdownservice op te nemen, want in het buitenland wordt er naast hulp bij pech ook hulp bij een aanrijding verleend. Bovendien kunt u dan ook aanspraak maken op een vervangende auto, wat meestal niet het geval is bij uw autoverzekeraar. Deze vergoedt vaak alleen de kosten van de terugreis per openbaar vervoer. En daar hebt u niet veel aan, zeker niet als de aanrijding aan het begin van uw vakantie plaatsvindt…

Houdt u er ook rekening mee dat het twee à drie weken kan duren alvorens uw auto bij de garage van uw keuze in Nederland staat. Dan moet de reparatie dus nog beginnen. De huurauto heeft u na uw terugreis weer in moeten leveren.

De kosten die u daarna maakt voor vervangend vervoer kunnen ook op de tegenpartij worden verhaald. Meestal worden zo’n 10 dagen autohuur vergoed minus 25%, omdat u in die periode uw eigen auto niet gebruikt. Indien u alleen een W.A. en/of W.A. met beperkt casco-dekking heeft, zult u de schade moeten voorfinancieren. Zaken waar u terdege rekening mee moet houden bij uw keuze of u wel of geen ‘all risks’-dekking neemt.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors