Bezoekers

003148
Bezoekers vandaag : 354
Gisteren : 474

De auto maakte Nederland mooier

Heel veel mensen beleven enorm veel plezier aan hun auto. Het fraaie design (altijd even omkijken na het parkeren!), het geluid van de motor, de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt: je kunt je bijna niet voorstellen dat het ooit allemaal niet zo was. Als autoliefhebbers weten we bij de KNAC maar al te goed hoe geweldig een mooie rit kan zijn. Het onbezorgd door een landschap rijden, volop genieten van alle nieuwe indrukken die je daar opdoet, ondertussen luisterend naar het geluid dat onder de motorkap vandaan komt, heerlijk! Maar de auto is zoveel meer. Want vergeet niet, vóór de komst van de auto waren de afstanden en de tijd om te reizen, zelfs in ons kleine land, enorm. De auto maakte Nederland veel groter – en tegelijk ook veel kleiner. We konden er op uit, gingen naar familie en vrienden in een ander deel van het land. Eerst ontdekten we de eigen regio, vervolgens het land en daarna het buitenland.

Dit alles maakte de auto bijna letterlijk een versneller van de economische groei. Er werd een compleet nieuwe industrie opgebouwd, inclusief bijbehorende infrastructuur van wegen, rustplaatsen, wegrestaurants en tankstations. Niet voor niets spraken de beleidsmakers destijds: de wegen brengen leven!
Ook voor de middenstand was (en is!) de auto een zegen. Goederen kunnen makkelijk verplaatst worden (je moet er toch niet aan denken dat de groente nog met bootjes naar de stad moet worden gebracht) en klanten kunnen makkelijk naar de winkels. En, zeker niet in de laatste plaats: de auto heeft suburbanisatie mogelijk gemaakt. Dankzij de auto hoeft niet iedereen in peperdure en toch al drukke binnensteden te wonen. En zo werd het ideaal van miljoenen gezinnen (huisje-boompje-beestje) werkelijkheid. Tot slot maakt de auto het mogelijk totaal verschillende bezigheden te combineren, hetgeen zonder eigen vervoer volstrekt onmogelijk zou zijn. Zo kan je er, geheel corona-proof, ’s morgens de kinderen mee naar school brengen, om vervolgens via je eerste afspraak door te rijden naar kantoor, om na de gedane arbeid de kinderen op te halen van de sportclub, nog even een boodschap te doen en weer naar huis te rijden.
Geen twijfel mogelijk. Laten we niet wegkijken van de nadelen, want die zijn er natuurlijk ook, maar het staat buiten kijf dat de auto ons leven ongelooflijk veel mooier heeft gemaakt. Wouter Kolff
Voorzitter

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors